fivéroldal

malenurse

malenurse

Ajánlott irodalom

Jaume Cabré: Én vétkem - A regények regénye

2016. június 21. - PálLászló

Fülszöveg:

A hatvanéves, korai Alzheimer-kórral diagnosztizált Adria Ardevol megvizsgálja az életét, mielőtt még egytől egyig elveszítené az emlékeit. Visszaemlékszik szeretettelen gyermekkorára Lola Xica gondjaira bízva, aki dadaként dolgozott a tehetős családnak. Anyjára gondol, a visszafogott, hideg, gyakorlatias asszonyra, és a titokzatos apjára, akinek erőszakos halála miatt örökös bűntudatot érez. A család antikvitás boltja az egész világot jelentette a kis Adria számára. E világ középpontjában állt a legértékesebb kincs: a Storioni hegedű, melynek tokja egy évekkel korábbi, rejtélyes bűneset nyomait hordozta. Adria gyermekkora megválaszolatlan kérdésekkel, pasziánsszal és szeretetlenséggel telik. Történelmet és nyelveket tanul az apja kedvéért, hegedülni az anyja kedvéért. De egy baleset véget vet apja életének, ami után Adria világa megtelik bűntudattal, titkokkal és sötét kétségekkel. Visszaemlékezése pedig egészen távolra visz: a késő középkori kolostorok világától a náci koncentrációs táborokon át egészen a huszadik századi Kongóig.

Jaume Cabré magával ragadó regényét, mely 2011-ben látott napvilágot, számos fontos irodalmi díjjal tüntették ki és eddig több mint 20 nyelvre fordították.

covers_317364.jpg

Nem is annyira a hír döbbentett meg, mint anya rettentően sápadt arca. Olyan volt, mintha ő lett volna a halott. Olyan sápadt-halvány volt, mit a fiatal Lorenzo Storioni hegedűje lakkozás előtt. A szeme pedig tele volt szorongással. Anyának addig sosem akadt el a szava. Nem nézett rám, egy foltra bámult az ágy fölött a falon, és azt mondta, meg sem csókoltam, amikor elment hazulról. Talán, ha megcsókolom, megmenekült volna. És azt hiszem, egészen halkan még hozzátette, ha egyáltalán megérdemelte volna. De ezt biztosan csak képzeltem.

Mivel nem értettem anyát, bezárkóztam a rendetlen szobámba, magamhoz szorítottam a mentőautót, amit a Jézuska hozott, leültem az ágyra, és sírva fakadtam, de csak csöndesen, mert otthon mindig mindent csöndesen kellett csinálni, mivel apa vagy kéziratokat tanulmányozott, vagy olvasott, vagy meghalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://privatenurse.blog.hu/api/trackback/id/tr668829312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása