fivéroldal

malenurse

malenurse

A dánok boldogsága

2015. június 02. - PálLászló

Számos elmélet van arról, hogy a dánok miért végeznek rendszerint az élen a boldogságot megcélzó felmérések alkalmával. Mi adja elégedettségük alapját? Nem gondolom, hogy az időjárás vagy a magas adók vidítják fel őket. Inkább az, ahogyan erről vélekednek:

"Nos, jó dolog, hogy van munkám.

Már nagyon várom a kellemes estét a családommal.

Nincs rossz idő, csak rossz ruha."

Amerikában a pozitív gondolkodás már-már kőbe vésett parancsolat. A végletekig kitartott mosoly nem csupán védjegy, de sokszor karikatúra is. Számos USA-beli filmdráma épül erre a realitást figyelmen kívül hagyó marketing attitűdre. Ha a kifelé sugárzott pozitív kép nincs összhangban a belső világgal, akkor ez óriási stresszforrás.

Mi magyarok túlzottan negatívok vagyunk. Alap, hogy siránkozunk. Úgy érezzük, a politikai-gazdasági zűrzavarra nincsen hatásunk. Korrupt emberek kezébe adtuk a döntéshozatal jogát, akik fenntartják a társadalmi különbségeket. Nem vállalunk felelősséget sem a múltért, sem a jövőért; kortársainkkal nem vagyunk szolidárisak. Az esélyegyenlőséget és a környezettudatosságot csak hírből, ha ismerjük. Életünket áthatja a reménytelenség.

"A szomszéd fűje mindig zöldebb.

Dögöljön meg a szomszéd tehene is.

Hogy vagy? Ne is kérdezd!"

A dánok amolyan realista optimisták. Távolabbról szemlélik az életüket, nagyobb perspektíva nyílik meg a szemük előtt. Főleg a pozitív aspektusra fókuszálnak, de nem hagyják figyelmen kívül a negatívumokat sem. Ez a fajta megküzdési mód határozza meg, hogy ki arat győzelmet, és ki nem. Ez igaz az onkológián, a sportpályán és a tárgyalóban is.

A dánoknak ezt nem kell külön elsajátítaniuk. nincs szükségük marketing-lufi-szemináriumokra. A tanult tehetetlenség spiráljába sem ugranak bele, nem kérnek a nemzeti haláltáncból. Így szocializálódtak, megtanulták a szüleiktől, beivódott a kultúrájukba. Külön szavuk van az aggodalom- és feszültségmentes állapotra, mely általánosságban biztosítja számukra a nyugalmat, békét, biztonságot. Nem csak ünnepek alkalmával, de a mindennapokban is többször adódik erre lehetőségük: családi vacsorák, hétvégi bulik, baráti összejövetelek, önkéntes munka vagy bármi más formában. Ezt az állapotot kifejező szó náluk: a "hygge".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://privatenurse.blog.hu/api/trackback/id/tr297511404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása